SAMARBEJDE

Et godt samarbejde begynder indefra og opfordrer til at se på situationer og opgaver med andres øjne. Når vi samarbejder bruger vi færdigheder som kommunikation og lytning, fleksibilitet og empati, konflikthåndtering og problemløsning, men også en stor mængede tillid.

Hvis du ønsker udvikle ovenstående kompetencer i dit team, kan du læse mere om hvad jeg kan tilbyde nedenunder, eller kontakte mig for en uforpligtigende samtale om samarbejdet i din organisation.

DET KAN VI GØRE NÅR I OPLEVER:

  • Tydelig kommunikation er lig med færre misforståelser.

    Fordi vi er forskellige som mennesker, tager vi også imod læring på vores egen måde. Der er mange måder at kommunikere på. Sammen undersøger vi hvordan der tales sammen på jeres arbejdsplads og hvordan misforståelserne opstår. Når vi kender kerneudfordringen, kan vi lave om på den og skabe en ny kommunikationskultur.

  • Jo større forståelse man har for hinandens forskelligheder, jo nemmere er de at acceptere. Med større accept er der færre konflikter.

    For at skabe forståelse for forskelligheder, laver jeg fællesøvelser der giver medarbejderne mulighed for at selv reflektere over hvad der egentlig sker i et møde med et andet menneske. Hvad er vores eget ansvar og hvad kan man ikke påvirke.

    Ofte kombinerer jeg fællesøvelserne med teori og individuelle samtaler.

  • Tydlige roller og ansvarsområder skaber flow og effektivitet i samarbejdet.

    Sammen går vi igennem ansvarsfordeling og rollebeskrivelser, er de tydelige nok? Vi går også i dialog om hvad det betyder at løse en opgave sammen. Hvad er vores eget ansvar og hvad må man stole på at kollegaen løser.

  • Et team der kan samarbejde er mere engageret, og har der med højere produktivitet og løsninger med bedre kvalitet.

    Her må vi finde ud af hvad årsagen til det manglende engagement er. Jeg taler med alle på teamet for at få en forståelse af situationen. Derfra beslutter vi i fælleskab hvordan vi går videre.

  • Når der er tydelig retning og opbakning fra ledelsen underletter det samarbejdet. Når samarbejdet fungerer er det nemmere at opnå fælles mål.

    Hvis vi ikke kender formålet med det vi laver, kan et initiativrigt team nemt begynde at trække i forskellige retninger. Her er kommunikation og tydelighed i fokus og sammen gører både fælles- og individuelle formål tydelige for enhver.

  • God og konstruktiv feedback øger læringen og forbedrer samarbejdet.

    Hvordan ser jeres feedback-kultur ud? Sammen udvikler vi måden at give og få feedback på, sådan at det føles naturligt og konstruktivt.

VEJEN TIL ET GODT SAMARBEJDE

Vi er alle sammen mennesker med hver vores måde at arbejde på. Vi har forskellige kompetencer og faglighed, men også en personlig historik der gør os til dem vi er.

Vores forskellighed er virksomhedens force, men kan også være en stor udfordring. Samarbejde kan være vanskeligt når der opstår situationer, hvor man ikke forstår hinanden. Det kan komme til syne når en medarbejder skal fortsætte med en opgave en anden har begyndt, når man skal finde frem til et fælles mål eller når man er under pres og overskuddet ikke er så stort.

Vi har brug for tillid. Tillid til vores kollegaer og ledelsen, men også til os selv, og livet. Tør vi stole på at de andre godt kan klare deres opgave, at de gør det bedste de kan med den viden de har og at også de ønsker et godt resultat?

Jeg arbejder med udgangspunkt i, at alle gerne vil hinanden. Jeg begynder altid mine forløb med at afholde samtaler med alle i teamet/organisationen. Først efter det laver jeg en plan for hvordan vi kan tilgå udfordringerne. Mit mål er at medarbejdere kan lære at agere på det mellemmenneskelige område, gennem selvledelse og selvindsigt.

På det mere socialhygiejniske plan synliggør jeg de udfordringer arbejdspladsen døjer med, med hjælp af social eurytmi. Social eurytmi baserer sig på øvelser i gruppe, hvor man bevæger sig sammen. Øvelserne tager fokus væk fra de specifikke arbejdsopgaver og giver deltagerne a-ha oplevelser på det mere generelle plan. Her står ledere og studentermedhjælper på lige fod, og alle har samme udgangspunkt.

Øvelserne giver mulighed for at f.eks få talt om hvad tillid og ansvar betyder for os hver især, hvad forskellen mellem at lede og lade sig ledes er eller muligheden for at iagttage hvad der sker mellem mennesker når man mødes, på en empatisk måde.